Moбилните устройства имат водеща роля за еволюцията на технологиите с изкуствен интелект. Този софтуер вече е неизменна част от ежедневието ни и тепърва ще бъдат подобрявани неговите възможности. Алгоритмите с АI са подходящи за обработване на снимки, препоръчване на съдържание, за откриване на информация, забавление и много др.

Екип от учени на МIT смятат, че изкуствения интелект в смартфоните може да бъде дори още по-добър и стартираха проект, с който да докажат твърдението. Един от малкото недостатъци на AI програмите е, че разчитат на специализиран хардуер, за да функционират оптимално.

Именно заради това най-сложните научни проекти с изкуствен интелект използват мощни центрове за данни, за да извършват изчислителните задачи максимално бързо. Съобразявайки се с тази специфика от MIT решават да създадат миниатюрен чип, който да бъде оптимизиран специално за AI и да може да е използва от мобилните джаджи.

Финалното им решение е "Brain-On-A-Chip" процесор, който е изграден от десетки хиляди изкуствени синапси.

 

 

Тази мрежа от взаимни връзки е позната още като мемристори - компоненти от силиций, чиято цел е да копират начина, по който функционира човешкия мозък. От MIT виждат в прототипа голям потенциал да намери място в следващото поколение "невроморфни устройства" - електронни джаджи базирани на различна интегрална схема, която обработва данни по начин, имитиращ нервната архитектура на мозъка. 

На този етап изкуствените мрежи от синапси могат да съществуват единствено като софтуерни алгоритми. Въпреки това от IT искат да отстранят това ограничение със създаването на миниатюрен чип, който дори не изисква достъп до интернет, за да функционира.

Интеграцията на подобен модул в дългосрочен план би позволил на смартфоните да изчисляват и обработват данни по начин, който сега е възможен единствено при суперкомпютрите. Първите работещи прототипи дават оптимистични резултати при работа на различно напрежение и със способността си да запазват "предходното си състояния".

 

Още от Digital: Как софтуера с изкуствен интелект позвoлява да правим по-добри снимки от смартфоните