Mалко известен факт е, че почти всички измервания на маса, които се извършват по цял свят са базирани на един и същ стандарт. Той е въведен в употреба през 1889г. и носи името "International Prototype Kilogram" (IPK). При него се използва метален цилиндър от платина и иридий, който се пази в подземие в Париж. Отделните държави са създали собствени референтни копия на IPK, за да калибрират физически обекти. Дългогодишната традиция, обаче ще остане в миналото с възприемането на по-модерен подход.

 

Учените възнамеряват да променят материалната дефиниция на килограма с електромагнитна константа. Причината е, че сегашната формулировка е вече остаряла, а замърсяването на въздуха е довело до дестабилизация на цилиндъра - еталона за измерване на килограми от 129 години насам. Всички тези процеси предизвикват корозия, което означава, че може вече да не тежи точно един килограм. Алтернативното решение е въвеждането на електромагнитна сила, известна като константа на Планк, информира DigitalTrends.

 

 

Идеята е да се използва специален уред, който ще определя масата на дадено тяло на атомно ниво и е доста по-прецизна. Въвеждането на константата означава, че изчисленията ще могат да се извършват без влиянието на външни фактори и околната среда. Любопитното предложение на учените ще бъде отправено на специална конференция във Версайския дворец. В заключение ще отбележим, че това не е единствената мерна единица, която бе модернизирана през последните десетилетия. 

 

Още от Digital: Учени доказаха, че можем да разберем как се чувства човек само по цвета на лицето му