Модерните изпълнители често са обект на критики заради качеството на текстовете в своите парчета, в допълнение към самото звучене. Независимо дали споделяте това мнение или не е факт, че музиката, която се създава днес е доста по-различна от траковете записани например през 90-те години на ХХ-и век. Екип от изследователи на Lawrence Technological University проведоха мащабно проучване, за да докажат научно как се променят съдържанието на музиката, която слушаме през последните десетилетия.

 

Проектът им обхваща музика създадена през последните 65 години и е свързан с анализа на повече от 6000 парчета. Любопитен факт е, че условието дадена песен да попадне в полезрението на учените е поне веднъж да е намерила място в Billboard Hot 100. По този начин изследователите искат да обърнат внимание само на най-популярните песни, които най-често са въртяни по радиостанциите. Основният извод на изследването е, че с всяка година текстовете стават по-тъжни и гневни, съобщава Cnet.

 

 

Oказва се, че все повече изпълнителни използват думи в своите текстове, които сме свикнали да асоциираме именно с тези две чувства. Забелязват се трендове настроението в парчетата да се доминира предимно от негативни емоции като тъга, страх и ярост, за сметка на по-позитивните настроения. Всичко товa е свързано, както с нагласите на самите автори и начина, по който искат да изразят себе си, но разбира се с желанието да се задоволят предпочитанията и очакванията на потребителите.

 

Още от Digital: Най-добрите уеб сайтове за слушане, откриване и купуване на музика