Изследователи от Университета „Темпъл” успешно премахнаха вируса HIV от клетките на пациент, твърдят DigitalTrends. Екипът е използвал технология за така наречената „генна редакция” позната като CRISPR/Cas9. Този инструмент е създаден през 2012 година и оттогава се използва широко от микробиолозите заради комбинацията от простота, висока ефективност и адаптивност.

 

Благодарение на този инструмент екипът от „Темпъл” е успял да открие и елиминира вируса на HIV от заразените клетки на пациент. След завършване на процедурата е станало ясно, че в клетката вече няма следи от ДНК на HIV, както и че самата клетка не е пострадала по никакъв начин по време на процеса на премахване на вируса. Нещо повече, процедурата изглежда е премахнала вируса завинаги, елиминирайки риска от повторно заразяване на клетката.

 

Още от Digital: Учени откриха древен вирус, който се крие в човешкото ДНК

 

Подобно лечение може да направи революция в борбата с HIV. При традиционно използваните лечения HIV е в пасивно състояние само и единствено ако пациентът приема лекарства. Спре ли, вирусът отново атакува имунната система. За съжаление, технологията все още не е готова за използване – учените искат да се уверят, че тя е напълно безопасна за човека преди да я предоставят на лекарите.