Космическата агенция не се е отказала от плановете си да изпрати машини и астронавти на повърхността на "червената планета". Реализирането на мисията изисква впечатляващи финансови средства и инженерни нововъведения. NASA смятат, че в следващото десетилетие ще отбележим невероятен прогрес в изучаването на планетите в галактиката и по-конкретно Марс.

Актуалните планове на учените предвиждат да изпратят успешно астронавти на червената планета до края на 2030г. Подготовката на мисията ще отнеме приблизително пет години. Транспортирането на огромни количества гориво и кислорOд за фактори от жизнено важно значение за крайния успех. Настоящите технологии не позволяват това дас се случи.

Решението на NASA се казва Mars Oxygen in Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE). Прототип на системата е част от оборудването на Mars Perseverance ровъра, който бе изпратен в посока Марс през юли. Този апарат е в състояние да конвертира въглеродния диоксид, който изгражда 96% от атмосферата на Марс в кислород, съобщава CNN.

 

 

За сравнение кислорода представлява едва 0.13% от червената планета, докато при Земята тази стойност е 21%. Системата MOXIE може да произвежда кислород по същия начин, както го правят дърветата. Извличането на молекулите ще става със специална помпа, в която се извършва електрохимична реакция за отделяне на два кислородни атома от всяка молекула въглероден диоксид.

Работите се и над подобрен апарат, който да е способен да конвертира солената вода в подводните кратери на планетата в кислород. Изследването на подобни басейни под повърхността на Марс е водещ приоритет за Mars Perseverance и целите на мисията.

В заключение ще уточним, че машината трябва да кацне на повърхността на Марс през февруари 2021г.

 

 

Още от Digital: NASA откриха лед под повърхността на Марс