Модерните домове, в които живеем ни предлагат множество луксове и технологични иновации, за които до преди няколко години можеше само да мечтаем. Платформата Интернет на нещата също така предвижда бъдеще, в което всичките умни джаджи са свързани и се намират в постоянна комуникация помежду си. Възможността да използваме гласови команди, за да ги управляваме също е доста полезна и спестява ценно време. Навлизането на подобни методи за контрол е провокирано от невъзможността да използваме тъчскрийн функционалност на по-големи повърхности. 

 

 

Екип от специалисти на Carnegie Mellon University работят над нов проект заедно със свои колеги от Disney и целта му е да предложи ефективно решение. Името на съвместния им продукт е "Wall++" и на практика може да превърне всяка една стена в напълно работещ гигантски сензорен дисплей, информира SlashGear. Първоначалните тестове демонстрират доста положителни резултати. Иновативната система на учените е в състояние да разпознава жестове и физически движения като по-силно докосване или продължителен допир, както и да реагира на тях. 

 

 

Интерактивната повърхност Wall++ следи къде се намира даден потребител и съобразно неговата локация може да активира автоматично намиращите се наблизо смарт джаджи и електрически уреди в интелигентните домове. За да се постигне този ефект се използва съчетание между електроди, проводима боя и тъчскрийн, които са свързани заедно към компютърен модул. Учените сами определиха "Wall++" като електромагнитен сензор за проследяване и откриване на електрически уреди и устройства. Тепърва предстоят още тестове, за да се подобрят възможностите на технологията.

 

 

Още от Digital: Как Bluetooth ще направи смарт джаджите в домовете ни по-добри