Човешкото око е изключено сложен орган, което дори накара Чарлз Дарвин да го определи като "абсурд в най-висока степен". В случая бащата на еволюцията има предвид, че е много трудно да бъде изследвана в детайли структурата на окото. Създаването на изкуствен модела също е много сложен процес, поради същата причина. Учените е нужно да тестват клетките и тъканите на този орган в петри или да използват животински модели.

 

Двата метода имат собствени ограничения, които почти правят невъзможно създаването на изкуствен модел на човешкото око. Екип от University of Pennsylvania направиха сериозна стъпка напред в реализирането на тази концепция. След множество експерименти в крайна сметка успяват да създадат изкуствено копие на окото върху компютърен процесор. Това е изключително важно, тъй като ще улесни значително изследването на този орган.

 

 

Инициативата е съвместен проект на офтамолози и биоинженери, които изграждат модела върху прозрачен чип с формата на осмоъгълник. Неговата големина е колкото монета. В средата е разположен слой, който съдържа клетки от роговицата и конюнктивата, които заедно образуват повърхността на окото. Самият клепач е направен от правоъгълник с желатин и може да се плъзга над горния слой, имитирайки премигване.

 

Още от Digital:  Учени създадоха нанороботи, които могат да проникват в човешкото око без да го увредят