Екип от учени на University of Washington eкспериментират с непознат досега метод за 3D принтирани обекти от пластмаса да предават информация през Wi-Fi мрежи. Голямото предимство на техниката е, че за извършването на трансфера предметите не се нуждаят от електричество или вградена батерия. Ключовият елемент от проекта е използването на специални сплави и трансмитери, за да се направи безжичeн пренос на данни, предаде Engadget.

 

Идеята на учените е да 3D принтираме даден предмет в дома си, който без допълнителни електронни компоненти да може да комуникира с други джаджи. Предизвикателството е как да се споделя безжично информация при използването единствено на пластмасови компоненти, което не е правено от никой досега. След множество тестове учените откриват как да преодолеят проблема и да осигурят Wi-Fi комуникация без електричество и батерия.

 

 

Използването на 3D принтирани компоненти като пружини, винтове, зъбни колела и превключватели позволяват преобразуването на движението в трансфер на информация от вградената антена. Учените създават анемометър, който измерва скоростта на вятъра, а самите пориви карат зъбното колело да се движи, което го свързва с антената и тя излъчва околния Wi-Fi сигнал. Последната част от процеса е трансмитер да разчете данните и да извърши трансфера.

 

Вижте пет начина да откривате безплатни Wi-Fi мрежи в близост до вас