Екип от учени на McGill University в Монреал eкспериментират с нов прототип на батерия, която може да се зарежда сама без нуждата от външен източник на енергия. На пръв поглед тази идея изглежда невъзможна за прилагане, но всъщност използва технология, която се използва масово в индустрията. Батерията им е соларна, но не е оборудвана със соларни панели за генериране на енергия. Вместо това тя се захранва от мокелулярни соларни клетки и специален литиево-йонен материал.

 

По този начин се комбинират две от най-разпространените технологии в нова концепция, която е наречена от учените "Light Assisted Battery Charging", предаде DigitalTrends. Иновативният им проект все още се намира в начална фаза. Учените все пак успешно са произвели работещ прототип в лабораторни условия. Крайната цел е да продължат тестовете, докато не създадат хибридна соларна система от ново поколение. 

 

Всички материали използвани в експеримента, включително и светлината са създадени по изкуствен път, за да се контролира напълно процеса. Размерите на батерията са достатъчно малки, за да може да се използва в смартфони и други смарт джаджи. Големият проблем пред популяризирането на тази технология е създаването на подходящ материал, който да позволи на батерията да се зарежда от светлината без това да наруши нейната структура.

 

Вижте какво ще представляват бъдещите батерии