Вече съществуват разнообразни методи, с които можете да добавите към тъкани и платове различни аромати. Екип от изследователи на University of Minho в Португалия използваха тази идея като вдъхновение за уникален нов проект, над който работят. Учените доразвиват значително концепцията, тъй като създадоха смарт тъкан, която мирише все по-приятно, колкото повече се потим. Подобна иновация ще промени изцяло начина, по който тренираме.

 

В лабораторни условия специалистите тестват два метода за модифициране на памучна тъкан по такъв начин, че да изпуска аромат на цитронела, когато влезе в директен контакт с потта. За да постигнат този ефект учените експериментират с разнообразни химични съединения. Най-успешен се оказва протеин, който се среща в носовете на прасета. Именно това е ключовата съставка, придаваща уникалната характеристика на тъканта, която създават, съобщава CNet.

 

 

Вторият метод е свързан с интеграцията на въглехидратно-свързващ модул с памучната тъкан. При този процес се използват мазнини като липозоми, а не протеин. Крайният ефект, обаче е същият. Тестовете им показват, че модифицираните памучни тъкани освобождават аромата на цитронела, когато влезнат в допир с пот. Обработената с протеин тъкан ускорява този процес, като липозомите изчистват въздуха по-бавно. Цитронелата също така е добре познато средство срещу комари.

 

Още от Digital: Най-добрите фитнес приложения за Android и iOS