Соларните панели  в индустрията стават все по-ефективни, но въпреки това учените продължават да търсят начини как да се възползват най-пълноценно от радиационните лъчи, които падат върху тях. Сега екип от изследователи успяха да разработят прототип на клетка от ново поколение, който предлага интересно решение на този проблем. Данните разкриват, че тяхната хибридна система може да конвертира целия спектър на слънчевата радиация, чрез свързване на фотоволтаичните панели със специален полимерен филм, предаде Phys.org.

 

Крайният резултат от тази технология е, че така те могат да преобразуват неизползваната светлина в топлина, която след това се превръща в електричество. Учените споделиха, че с този метод те генерират пет пъти по-висок волтаж, в сравнение с всички други хибридни, соларни системи, които използваме днес в индустрията. Инсталацията, която разработват включва допълнителни компоненти, които увеличават производствената цена, но предимствата на тези технология имат потенциала да компенсират по-високите разходи.

 

Ключовият елемент в новата система е полимер, който се казва PEDOT и има способността бързо да се загрява, когато е изложен на пряка слънчева светлина. От своя страна той е допълнен от пироелектрически тънък филм, който се грижи за конвертирането на създадената топлина в електричество.  В заключение ще отбележим, че панелите произведени по този начин също така са с 20% по-ефективни от другите конкурентни продукти на пазара.

 

 

Вижте соларни панели могат да превръщат солената вода в питейна