Екип от учени на MIT разработиха смарт сензор от ново поколение, който лесно може да се интегрира към гъвкави тъкани. В това число влизат и полиестерите използвани за производство на различни дрехи и облекла, включително и спортна екипировка.

Миниатюрните сензори са достатъчно умни, за да събират в реално време информация за ключови параметри на човешкото тяло.

Сред тях са телесна температура, сърдечен ритъм, честота на дишането и др.

Иновативната технология използвана в създаването на сензорите също така позволява да бъдат изпирани многократно без това да се отрази на функционалността им.

По този начин компактните модули е лесно да бъдат интегрирани в дрехи, които изглеждат напълно нормално отвън, но също така могат да се свалят и използват многократно в различни облекла и дрехи.

Концепцията им е интересна, като тепърва ще се подобрява работата на сензорите. Разбира се работи се усилено и върху интеграция със смартфоните, което да им позволи да си комуникират взаимно при това без физически допир, съобщава TechCrunch.

 

 

 

 

Първоначалните тестове на прототипа показват оптимистични резултати и се планира преминаване към следващата фаза на разработка, която включва производство в Китай.

Възможните приложения на сензора са разнообразни и обхващат здравната индустрия, спортните облекла, но може да се приложи в авиацията и астронавтиката.

Самият проект е дело на MIT, но част от финансирането е осигурено от NASA, като част от Media Lab Space Exploration Initiative програмата.

Все пак е логично да очакваме сензора да се използва в промишлени отрасли на Земята преди да стане част от космически мисии.

Използването на сензора в ежедневното облекло на пациенти е подходящо решение за лекарите, които наблюдават състоянието им. Няма да на се налага дори личен контакт, тъй като данните ще се синхронизират в база данни, което е постоянно достъпна за здравните институции.

В контекста на пандемията от COVID-19 подобни приложения изглеждат доста практични. Компактните размери на този продукт също така могат да го направят част от бъдещи фитнес тракери и смарт джаджи, които използваме предимно мониторинг на биометричните данни на човешкото тяло.

Решението на MIT превъзхожда другите смарт сензори със своята гъвкавост и факта, че може да се изпран многократно.

 

Още от Digital: Нови медицински импланти обещават лечение на болка и депресия