Може да ви прозвучи странно, но антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за здравеопазването в световен мащаб. Това е причината специалистите на Световната здравна организация (СЗ0) да подканва и организира инициативи, които да променят употребата на антибиотици. Екип от учени на Chinese Academy of Science предлагат алтернативен подход за лечение на болести. Решението им е в ново поколение бинтови превръзки, съобщава Engadget.

 

Вече са налични първите прототипи, които ще позволят да използваме превръзки. които усещат и лекуват бактериални инфекции. Това ще може да стане, дори когато пациента проявява резистентност към съответния антибиотик. За да се постигне този ефект е използван специален материал, който променя цвета на бинта. Ако превръзката се озове в допир с кисела среда причинена от бактериална инфекция веднага реагира с жълто оцветяване, вместо стандартното зелено.

 

 

В този случай бинта освобождава необходимия антибиотик, който да убие нерезистентните и чувствителни към лекарства бактерии. Промяната на цвета в червено означава, че превръзката е усетила ензим създаден от резистентни микроби. Концепцията още е в начална фаза на тестваме, но резултатите засега са обнадеждаващи и могат да положат основните на изцяло ново течение в медицината. Сменящият цвета си бинт е подходящи за следене на болести.

 

Още от Digital: Нови медицински импланти обещават лечение на болка и депресия