Комарите са същества, с които сме свикнали, но обикновено избягваме по разбираеми причини. Въпреки това насекомите станаха причина за интересна технологична иновация. Eкип от изследователи на Royal Veterinary College (RVC) почерпиха вдъхновение от  генетична особеност на мъжките комари от типа " Culex quinquefasciatus".

Учените използваха структурата на сензорен механизъм в телата им в разработването на система, която да гарантира безопасни полети на дронове. 

Концепцията им се състои в създаването на алтернативен метод, който имитира способността на насекомото да използва въздушния поток за откриване на близки обекти и избягване на препятствия по време на полет. Няма как да не ви се е случвало дори да не разберете за комар, който е кацнал върху вас преди да го забележите. 

Научно доказан факт е, че комарите са развили доста добре тази способност и могат да се придвижват безпроблемно дори при пълен мрак. Тази характеристика на насекомите привлича интереса на учените и е причина за новия проект на RVC, съобщава NewAtlas.

 

 

Впечатляващите умения на комарите да летят в пространството и да избягват околни обекти се дължи на т.нар. "Mechanosensing". Насекомите от този тип са развили възприятие към механични стимули, което им позволява да усещат препятствия без да се налага да използват очите си. 

За разлика от прилепите, които използват биологична сонарна система при комарите този ефект се постига с комбинация от крила, антени и въздушен поток. Тестовете на учените показват, че комарите се придвижват като с много бързо движение на издължените си крила. 

Докато това се случв се генерират силен поток от струи въздух, които са достатъчни за създаване на необходимата тяга. По този начин насекомото придобива представа за околното пространство и респективно да се предпази от други обекти. 

Тази особеност на практика позволява комарите да създадат "аеродинамично изображение", с което картографира на каква позиция се намира в пространството. Пресъздаването на този ефект в реална система за навигация и управление на дронове може да спести много бъдещи инциденти и да позволи на тези летателни апарати да летят по-сигурно.

 

Още от Digital: Какво се случва с най-голмия прозиводител на дронове в света