Екип от специалисти на University of Toronto работят над идеята за алтернативно лечение на тежки изгаряния, което не включва присаждане на кожа. Този проект е активен от десетилетие и доведе до разработването на преносимо устройство, което предлага решение на проблема. Въпросната джаджа представлява ръчен принтер, който е в състояние да отпечата големи слоеве "био мастило" върху кожата, което засилва процеса на оздравяване. Резултатите от първоначалните тестове са обнадеждаващи.

 

Новото устройство успява да демонстрира висока ефективност при регенерацията на здрава кожа. Засега експериментите се правят върху животни, но на по-късен етап ще се изпробва влиянието на джаджата върху хора. Учените от University of Toronto се надяват да създадат алтернативна терапия на кожни присадки, които често се използват за лечение на тежки изгаряния, съобщава NewAtlas. Използването на импланти от незасегнати части на човешкото тяло имат своите ограничения.

 

 

Сериозни проблеми могат да възникнат при големи изгаряния, тъй като тялото може да не разполага с достатъчно здрава кожа. Това е ситуация, която би имала сериозни последствия в негативен план за пациентите. Иновативният прототип на принтер работи като отпечатва слоеве от биоматериал, съдържащ мезенхимално стромални клетки, както и стволови клетки. Съчетание, което дизенфекцира и насърчава регнерацията. Целият процес нужен за покриване на рана с "нова кожа" положена по този начин отнема не повече от две минути.

 

Още от Digital: Учените принтираха 3D човешка кожа и кости, която ще се използва за бъдещите мисии на Марс