Специалистите от MIT отново привличат вниманието, като този път успяха да създадат най-черния материал в света. Тестовете им в лабораторни условия показват, че техния продукт е състояние да улавя 99.995% от околната светлина. По този начин новият материал подобрява досегашното рекордно постижение на Vantablack, тъй като е приблизително 10 пъти по-черен от този материал, информира Engadget.

 

 

За да постигнат този ефект учените използват съвсем различна структура. Eкипът изгражда най-черният материал, чрез вертикално подредени въглеродни нанотръби. Teзи частици са разположени върху специално фолиo от алуминий, като тази комбинация успява да постигне впечатляващата пропускливост на светлината от 99.995%. Интересното е, че уникалния материал е създаден oт учените по погрешка, докато работят над друг проект.

 

 

Това се случва, докато търсят алтернативни начини за създаване на въглеродни нанотръби в лабораторни условия с материали, които имат силно изразени проводими свойства. Реалните приложения на най-черният материал могат да са разнообразни, но предстоят още тестове, Учените трябва да сигурни, че химичното съединение е достатъчно стабилно, за да започне да се използва масово в индустрията.

 

Още от Digital: Учени от MIT създадоха лазер, който може да идентифицира хора по сърдечния ритъм