Teхнологичните иновации промениха много аспекти от ежедневието ни, но освен при мобилните устройства станаха причина за интересни нововъведения и в сферата на медицината. Всяка разработка, която помага на пациенти с редки и специфични заболявания и обещава да улесни живота на много хора.

Модерните системи, които могат да подобрят зрението са специален акцент за учените. Дългогодишните усилия на специалисти, които работят за Monash University най-накрая постигат сериозен успех, тъй като водят до създаването на първото изкуствено око в света. Разработката им е впечатляваща, тъй като може да позволи на хора, които имат проблеми със зрението да виждат отново.

Системата им се казва "Gennaris Bionic Vision System" e проект, който е стартират преди повече от десетилетие. Решението на учените е метод, който преодолява ограниченията на увредените очни нерви и позволяват сигнала да се пренесе от ретината до съответната част на човешкия мозък.

Технологията изисква използването на специален шлем с допълнителни сензори и безжичен трансмитер, който гарантират обмена на информация.

 

 

Ергономичният дизайн позволява създаването на визуален източник на 172 допълнителни точки на светлина. Това е ключово, тъй като е достатъчно да улесни човек да се придвижва между помещения или когато е навън. Иновативната система предлага възможност за разпознаване на обекти и премети по начин, който не е възможен досега.

Остава да се преминат през серия от проверки за безопасност и регулации, които да ускорят навлизането на технологията на пазара. При всички положения това е само един от примерите за начина, по който технологиите могат да улеснят живот на милиони потребители.

 

Още от Digital: Създадоха роботозирано око, което позволява да имаме свръхчовешко зрение и да виждаме в тъмното