Учените от доста време експериментират с идеята да създадат мощни компютри, които имитират структурата на човешкия мозък. Екип от специалисти на University of Southampton направиха сериозна стъпка напред в превръщането на тази идея в реалност. Техният нов проект довежда до създаването на т.нар. "мемристори", които могат да захранват невронна мрежа. Toва са резистори, които са в състояние да запомнят предишните си състояния, когато са изключени. 

 

По този начин те консумират много по-малко енергия и това ги прави подходящи за платформата Интернет на нещата, коментира Engadget. Включването на този компонент в тях би премахнало необходимостта от по-голяма батерия. Taзи технология все още се намира в начална фаза на развитие. Тепърва предстоят още много тестове, за да може учените да използват пълния потенциал на програмите с изкуствен интелект. 

 

Следващата стъпка е да открият как да създадат мрежи от стотици милиарди синапси, за да постигнат желания ефект. Учените експериментират с идеята да произведат сензори, които да позволят на джаджите да са не само свързани помежду си, но и да имат усещане за околоната среда. Проектът на University of Southampton е много интересен и е поредното приложение на технологиите с изкуствен интелект. 

 

Вижте технологиите за изкуствен интелект ще доведат до създаването на по-добри OLED дисплеи