Съвременните роботи намират все по-разнообразни приложения от автоматизиране на производството до изпълнение на различни полезни неща в смарт домовете ни. Еволюцията на технологиите от последните години доведе до навлизането на т.нар. "Soft Robots". В тази категория попадат компактни машини, които се придвижват с механизми, имитиращи човешкото тяло. Това ги прави по-гъвкави и позволява да извършват много повече действия. Големият недостатък е свързан с ограничената сила на роботите.

 

Екип от учени на MIT CSAIL & Harvard намериха ефективен начин как да се справят с този проблем, предаде Engadget. Съвместният им проект води до създаването на компактен робот, чиито изкуствени мускули позволяват прототипа да вдигне тежест, която надхвърля 1000 пъти теглото му. Още по-интересното е, че за да го постигнат учените използват единствено вода и сгъстен въздух под налягане. Тестовете показват, че мускул с тегло 2.9 грама успява да повдигне до 3 килограма.

 

 

Това е впечатляващо постижение, което можe да се приложи и при по-големи роботи. Изкуствените мускули на прототипа са изградени от пластмасов скелет, поставен в херметически затворена торба, в която има сгъстен въздух и вода. Учените откриват, че прилагането на вакуум провокира движение на мускулите. В този случай не е нужна външна намеса и целия механизъм работи самостоятелно. Тепърва предстоят още тестове с този интересен метод на задвижване.

 

Вижте пет домашни робота, които ще ви впечатлят с възможностите си