Eкип от китайски и шведски учени се похвалиха, че са изобретили нов вид органични соларни клетки. Въпросните панели са оптимизирани да конвертират светлината в затворено помещение в електричество. На този етап енергията, която генерират все още е твърде малка. Въпреки това учените смятат, че с допълнителни тестове ще могат да подобрят допълнително възможностите им, за да ускорят навлизането на технологията.

 

Предимствата на органичните соларни клетки са разнообразни, тъй като например могат да се произведат лесно при това на достъпна цена. Учените създават соларните панели с преса за печат в лабораторни условия и допълниха, че клетките има гъвкав форм фактор. Светлопоглъщащият слой съдържа специфична смес от материали, която ги оптимизира да работят дори при различни дължини на вълната в светлинните лъчи, съобщава SlashGеar.

 

 

Всъщност учените са създали два прототипа на органични слънчеви панели като единият от тях е с площ от един квадратен сантиметър. Излагането на пряк достъп до лъчи с интензитет от 100 лукса позволява на панела да трансформира 26.1% от тях в електричество. Ефективността на по-големите клетки, които са четири пъти по-големи е 23%. Първоначалните тестове са оптимистични и учените ще се опитат да увеличат допълнително тези стойности.

 

Още от Digital: Нова технология може да превърне прозорците на домовете ни в слънчеви колектори