Eкип от невролози на UC San Francisco разработват уникален компютърен интерфейс, който е в състояние да интерпретира и превърне сигналите на човешкия мозък в синтентизирана реч. За да постигнат този уникален ефект учените създават специализират процес в две стъпки, позволяващи да се извърши успешно цялата трансформация на мозъчните импулси. Концепцията им е свързана с превръщането на невронните сигнали в движения, които вокалният тракт в тялото използва, за да създаде тези звуци цифрово.

 

Крайният резултат е изкуствена реч, която се доближава максимално до истинския говор с темпо, наподобяващ нормалната скорост на разговор, предаде CNet. Тестовете им показват, че правилното симулиране на движенията на органите във вокалния тракт, сред които език, устни, челюст и ларинкс води до оптимално декодиране на речта от мозъчната дейност. Всичко това се извършва под формата на виртуална симулация с компютър в лабораториите на UC San Francisco. Подобна техника може да улесни значително хората с различни говорни заболявания.

 

 

Учените също така обърнаха внимание на факта, че е възможно да се генерират цели изречения на базата на мозъчната активност на всеки отделен човек. Това може да бъде използвано за създаването на универсална система за превръщане на мозъчните импулси в синтезирана реч. Вече са проведени експерименти с доброволци, които изричат стотици хиляди изречения и резултатите досега са доста оптимистични. Подобни иновации могат да улеснят живота на пациенти, които изпитват сериозни говорни затруднения.

 

Още от Digital: Как човешкият мозък предвижда бъдещи събития