Гъвкавите устройства са концепция, която тепърва ще набира все по-голяма популярност. Един от най-големите проблеми, пред който са изправени производителите е, че всички компоненти трябва да имат подобен дизайн. Това създава редица затруднения пред навлизането на реални устройства с този форм фактор на пазара. Специалисти от ETH Zurich работят над собствено решение, което представлява нов вид батерия за смартфони.

 

 

Учените вече разполагат с работещ прототип, който има гъвкав дизайн и може да се огъва безопасно без това да влияе на химичните му свойства. По този начин иновативната им батерия може да се огъва, усуква, разгъва и подлага на външно напрежение. Технологията е атрактивна и има потенциала да намери приложение в бъдещи устройства с гъвкави дисплеи и други смарт джаджи, които използват подобен дизайн, предаде SlashGear.

 

 

За постигане на този ефект се използва специален електролит, който позволява на батерията да издържи много цикли на сгъване. Според учените досега не са използвани изцяло гъвкави материали в разработването на напълно функционираща батерия. Ако всичко върви по план технологията може да се превърне в подходящо решение за мобилните устройства и особено за преносимите джаджи с гъвкав дизайн. Все още е нужно време да се оптимизират възможностите на технологията.

 

Още от Digital: Имат ли бъдеще литиево-йонните батерии