Eкип от специалисти на University of Conneцticut разработват умен сензор за налягане, който е биоразградим и може да се разлага в човешкото тяло. Това е функционалност, която може да улесни значително доста медицински процедури използвани от лекарите днес. Въпросният сензор има миниатюрни размери и гъвкав дизайн и наблюдава предварително зададени показатели преди да се разтвори в организма на пациентите. Приложенията засега са свързани с отоци на мозъка и белодробни заболявания.

 

Учените са много доволно от крайната версия на прототипа, тъй като предлага ефективно решение на другите подобни продукти. Сегашните сензори за тази цел са твърде обемисти и инвазивни, което в много случаи затруднява прилагането им или предизвиква дискомфорт в пациентите, предаде DigitalTrends. Другият голям недостатък на този тип устройства е, че трябва да бъдат премахнати от тялото след употреба, което пък може да увреди органите.

 

Решението на екипа е смарт сензор, който се състои от електрически филм разположен между два електрода. Цялата му повърхност е покрита от дебел слой биоразградим материал с името "полимлечна киселина" и се използва масово в медицината. Благодарение на тази комбинация лекарите имат възможността да следят от разстояние какво се случва в тялото на пациента и след това да не се налага да вадят по хирургичен път сензора от пациентите. 

 

Вижте четири медицински изобретения, които могат да спасят живота на милиони хора