Учените от MIT постоянно ни изненадват със своите иновативни проекти, които променят технологиите във вида, в който ги познаваме. Специалистите от този институт създадоха на нов материал, който е едновременно по-здрав от стомана, но и много по-лек от всички останали материали. В разработването му те използват един от най-разпространените елементи, а именно въглерод, съобщава BGR. Изборът им не е случаен, защото въглерода може да е изключително здрав, ако молекулите му се подредят по правилния начин.

 

 

Добър пример в това отношение е графена, който представлява тънък слой от въглеродни атоми, подредени в две измерения. Този материал е не само лек и издръжлив, но може да намери приложения в почти всяка индустрия. Един от малкото недостатъци на графена е, че изключително малките му размери не позволяват да се създават 3D структури с него. Екипът от учени на MIT намират начин как да се справят с този проблем с новия си проект.

 

След серия от експерименте те забелязват, че вземането на малки количества графен и сливането им води до създаването на структура, подобна на човешкото око. В същото време тя е достатъчно пореста, за да запази невероятната здравина на този материал. Учените използват 3D пластични модели с идеята да проверят здравината на новото съединение. Резултатите са доста интересни и показват, че този материал има едва 5% от плътносттта на стоманата, но е 10 пъти по-здрав.

 

Вижте как уникален материал може да направи всички смартфони водоустойчиви