Дисплеите са най-уязвимата част от смартфоните и лесно могат да се повредят при изпускане или удар. Независимо колко сте внимателни никога не сте защитени на 100% от подобен инцидент. Частично решение са протекторите на екрана, които могат да ви спестят излишни средства за подмяна на екрана.

Учените от цял свят експериментират с идеята да предложат по-добри материали, които да улеснят процеса на смяна на екраните в смартфоните. Екип от изследовaтeли на Institute of Science Education and Research (IISER) тестват в лабораторни условия алтернативен материал с интересни характеристики.

Разработката представлява прозрачно покритие, което изключително здраво и в същото време може да възстановява повърхността си, съобщава InterestingEngineering. Водещ приоритет е съединение, което надхвърля значително конвенционалната издръжливост на материалите, които се самовъзстановяват.

Крайният продукт предлага оптимално съчетание между прозрачност и здравина, което може да се утвърди като алтернативна на скъпите ремонти на дисплеите в мобилните устройства.

 

 

Учените на IISER са използвали пиезоелектричен органичен материал, който е в състояние да преобразува механичната енергия в електрическа енергия, както и да извършва обратния процес. По този начин се създават кристали с форма на игла, с дължина от 2 милиметра и широчина 0.2 мм.

Резултатите от лабораторните условия показват, че новия материал е десет пъти по-здрав от конкурентните решения. Другото предимство е добре подредената вътрешна структура, която е предпочитана в сфери като потребителската електроника и оптиката.

Молекулярното разположение между кристалите позволява между тях да се развива силно привличате. Този процес позволява отделните компоненти да се приближават едни към други без външен стимул като топлина или налягане.

 

Още от Digital: Xenobots са първите живи роботи, които могат да се самовъзстановяват