Екип от чешки и английски учени проведоха успешни тестове с нов "супер лазер", който твърдят, че е 10 пъти по-мощен от всички подобни устройства създавани досега. Техният лазер има потенциала да доведе до революции в сфери като инженеринга, втвърдяването на метали, обработката на полупроводници и микро-машинните материали. Неговото име е Bivoj, като то е вдъхновено от  легендарен персонаж от чешката митология, предаде PhysOrg. 

 

Впечатляващото устройство е с тегло от 20 тона, като в разработването му са инвестирани над €44 млн. Учените поставиха световен рекорд за мощност, тъй като това е първият лазер от този тип, който преминава границата от 1000 вата. Oчаква се Bivoj да намери приложение в авиационната и автомобилната индустрия, както и в енергетиката. Ако всичко върви по план комерсиализацията на Bivoj ще започне през втората половина на настоящата година.

 

Учените споделиха, че Bivoj се различава коренно като структура от другите "Peak Power" лазери на планетата. В момента има само две подобни съоръжения: Texas Petawatt Laser в Остин и Laser for Fast Ignition Experiments (LFEX) в Осака. Първият от тях е с мощност от един петават, а втория с два петавата. Двете съоръжения имат много висока пикова мощност, която могат да достигнат само няколко пъти на ден. В същото време Bivoj има най-високата "средна мощност", която е в състояние да поддържа за много по-дълъг период от време.

 

Вижте как учените създадоха за първи път лазер, който излъчва бял цвят