Учените от MIT успяха да създадат най-лекия и най-здравия материал, който човечеството е познавало досега. Техният материал се отличава с впечатляващи характеристики като 95% по-малка плътност,  в сравнение със стоманата, но в същото време е 10 пъти по-здрава от нея. Според  официалната информация изследователите използвват специален метод, с който компресират малки люспи графен, които трансформират в триизмерна структура.

 

За лекотата допринася изключително тънкия слой от въглеродни атоми, от който е съставен новия материал, предаде StateTechNews. Ключовият фактор в създаването на новия материал е неговата геометрична структура, която допринася за уникалните свойства. От MIT смятат да използват тази идея за производството на други материали, които имат необичайни свойства. Идеята им е да могат да използват същия метод, но  с всеки друг материал в индустрията.

 

Ако те успеят да го направят това може да предизвика сериозна революция в технологичната индустрия. Приложенията на уникалния материал са многобройни и не са ограничени единствено до мобилните устройства, а са свързани с архитектурата, строителството, авиацията и химическата обработка. Ще е интересно да видим колко време ще отнеме на учените, за да можем да видим първите реални продукти с най-тънкият и лек материал създаван досега.

 

Вижте как графенът ще промени дизайна на мобилните устройства