Eволюцията на технологиите позволява разработването на мини роботи, които в някои случаи дори не са видими за човешкото око. Приложенията на подобни модули са свързани с медицината, но крият огромен потенциал и биха могли да намерят място в много други индустриални сегменти. Екип от учени на Max Planck Institute for Intelligent Systems вече експериментират с прототипи на впечатляващ наноробот, който е с широчина от 500 нанометра и в горната има незалепващо покритие. 

 

Формата на наноробота наподобява витло и идеята му е да може да проникне в тъканта на човешкото око без да повреди целостта или структурата му. Именно заради този модул има специален слой, който го предпазва от залепване през някои от по-твърдите елементи на окото и да може да се движи свободно във вътрешността му, съобщава TechRadar, Учените също така откриват, че добавянето на магнитен материал им позволява да управляват и контролират наноробота от разстояние. 

 

 

Целият проект е вдъхновен от природата и от структурата на някои насекоми. Основнат цел на учените е да използват мрежа от нанороботи, за да могат да лекуват различни увреждания на зрението. Тепърва предстоят още експерименти с различни материали, които да подобрят максимално възможностите на подобни модули. По всичко личи, че бъдещето на медицината е в прилагането на лечения на  различните болести с малки, подвижни роботи, които безвредно да изследват показателите на тялото ни. 

 

 

Още от Digital: Учени разработват роботи, които могат да се ядат и разграждат в човешкото тяло