Технологиите ни предлагат много повече възможности за забавление, но също така намират приложения в много други сфери, сред които и медицината. Екип от изследователи на University of Washington създадоха иновативния софтуер EarHealth. Всъщност под това име се крие мобилно приложение, което използва специални звуци, за да открива признаци за инфекции в ухото. По този начин родителите ще могат бързо да проверят дали детето им има проблем без да се налага да посещават лекар. 

 

Единственото, което е необходимо е да инсталирате EarHeаlth на смартфоните и да поставите навито парче хартия в долната част. След това приложението ще започне да възпроизвежда специална селекция от звуци, с които анализира и евентуално диагностицира наличието на проблем, информира Gizmodo. Идеята е родителите да имат достъп до бърз, удобен и евтин начин да проверят за ушна инфекция на детето си и определено EarHealth е най-доброто решение за тази цел досега.

 

 

Самото приложение излъчва специфични звукови вълни, които рефлектират върху средното ухо и се връщат обратно към устройството. Данните от вибрациите при този процес се анализират от смартфоните и се визуализират на екрана. Създателите на EarHealth уточниха, че по същия начин например дадена стъклена чаша издава различен звук, когато е пълна, празна или наполовина празна. Досегашните тестове показват успеваемост от 80-85%, но разработчиците се надяват да увеличат още тази стойност.

 

Още от Digital: Пет вида мобилни приложения, които не е добре да инсталираме