Модерните технологии предоставят много повече възможности на учените да създадат по-добри лазери, които намират приложение в разнообразни индустрии. В продължение на няколко години научни специалисти от цял свят се надпреварват в разработването на възможно по-малки лазери. Оптималното редуциране на размерите е ключово за редица медицински процедури и лечения. Екип от изследователи на Berkeley Lab изведоха тази концепция на съвсем различно ниво с последния си прототип, който неслучайно е кръстен от тях с името "Microlaser".

 

 

Всъщност това е лазер, който е по-малък дори от червена кръвна клетка, информира Engadget. Учените стигат до заключението, че слой от полимерни зърна, който е примесен със смес от наночастици е в състояние да излъчва ярка светлина върху специфични дължини на вълните. Самият слой е с големина от едва пет микрона, а тази характеристика означава, че лъчите се отразяват многократно в повърхността и усилват яркостта. Експериментите показват, че дори най-грубите прототипи могат да работят непрестанно в продължение на над пет часа.

 

 

По този начин Microlaser лазерите биха могли да се използват за наблюдение и мониторинг на органите в човешкото тяло и мозъчната активност. Интересното е, че те се нуждаят единствено от светлина и не изискват допълнителна батерия. Това значително би улеснило приложението им, правейки ги подходящ избор и за редица бъдещи изследвания в медицината. В заключение ще отбележим, че екипа на Berkeley Lab смятат, че могат допълнително да оптимизират  подобрят работата на миниатюрните си лазери.

 

Още от Digital: NASA ще използват лазери, за да осигуряват интернет в Космоса