Връзката между сънищата и начина, по който работи и възприема човешкия мозък винаги е изненадвала специалистите. Досега са правени хиляди различни изследвания имащи за цел да разгадаят мистерията на съня. Екип от психолози на University of Adelaide School of Psychology се похвалиха, че са създали нова технология, която предоставя повече контрол над нещата, които сънуваме. Всъщност концепцията им представлява съчетание от три различни метода, информира Мirror.

 

Крайният резултат е, че хората могат не само да имат ясни сънища, но и да разполагат с контрол върху нещата, които се случват в тях. Eксперименти с доброволци показват, че при 17% от 47 участници се постига успешно ефекта на ясен сън след само седмица прилагане на техниката. На пръв поглед това е ниска стойност, но е в пъти повече от другите методи в тази сфера досега. Учените разкриха и повече детайли от трите ключови компонента на системата.

 

Първият от тях е т.нар. "тест на реалността", който включва неколкократна проверка на околната среда, за да се убедите ,че не сънувате в даден момент. Следващата стъпка е събуждането след около пет часа сън и оставянето буден за кратък период от време. Toва се прави с целта повторното заспиване да е във фаза, която е много по-вероятно да е свързана със сънища. Последната част от метода е развиването на способността да запомняте нещата, които виждате в съня си.

 

 

Вижте учени разработват нов метод за следене на сънища, чрез изкуствен интелект