Технологиите улесняват ежедневието ни по разнообразни начини, позволявайки да правим неща, които не бяха възможни преди няколко години. Някои от най-големите иновации, които използваме в модерния свят първо са преминали тестове във военните и космическите програми на най-развитите държави. Така например от години астронавтите вече могат да отглеждат зеленчуци в Космоса, което е ключовo за реализирането на бъдещите мисии.

Развитието на 3D принтерите допълнително стимулира научния интерес към тази концепция. Подходящ пример е компанията Aleph Farms, която намери начин как да сервира пържоли на Марс. Това са само някои от най-сериозните иновации в тази сфера през последните години.

Международен екип от бразилски и френски учени също експериментират с уникални проекти за създаване на храна в лабораторни условия. Най-голям интерес предизвика разработка нов вид гел, който е базиран на нишесте и предлага по-ефективен начин за 3D печат на хранителни продукти.

Голямото предимство на този метод е, че позволява създаването на персонализирани хранителни изделия, съобщава Engadget.

 

 

Съвместният проект на учените води до създаването на две нови техники представящи възможности за трансформирането на нишесте във вещества, които могат да бъдат отпечатани с 3D принтер. Тези методи могат да се приложат и за производство на пшеница, което разширява броя на потенциални храни, които могат да се принтират.

Иновативното мастило се генерира, чрез химична реакция, която включва озон и специална смес, която след това се изсушава. Учените забелязват, че с промяна на фактори като температура и продължителност могат ефективно да контролират консистенцията на крайния продукт.

Вече е създадена и фурна за сушене на нишесте, която да произвежда по-качествени гелове и респективно 3D принтирани храни.

 

Още от Digital: Смарт стикер ще казва на потребителите дали дадена храна е достатъчно охладена