Представете си ситуация, в която не трябва да се ограничавате с цвета на обувките си. Вместо това можете всеки ден да сменяте визията им в синьо, черно, бяло или друг нюанс съобразно настроението ви. Много скоро подобна идея може да се превърне в реалност, благодарение на нов продукт, който се казва "PhotoCromeleon Ink". Както името подсказва това е смарт мастило на учени от MIT, което може да променя цвета си, когато е изложен на UV светлина.

 

 

За да постигнат този ефект се смесват зелени, сини, лилави и жълти фотохромни бои в един разтвор, който след това е впръскат в различни тестови обекти.  Това биха могли да бъдат обувки, дрехи, калъфи за телефони, играчки и др. Изрисуваните предмети се поставят в специална кутия с прожектор и източник на UV лъчи. Самите потребители могат да направят избора на желания цвят от софтуер, който пресъздава различните нюанси пред очите им.

 

 

Най-голямото предимство на "PhotoCromeleon Ink" е, че можете винаги да изтриете крайния цвят и да започнете отново, ако не сте доволни. Целият процес за нанасяне на мастилото върху обект с големина на обувки отнема между 15 и 40 минути. Учените ще предприемат серия от тестове, за да гарантира максимално реалистични цветове и се надяват мастилото да намери широко приложения в индустрията. Ford е една от първите компанни с интерес към този продукт.

 

 

Още от Digital: Защо спортните обувки имат допълнителна дупка за връзките