Сложната структура на човешкия мозък досега е вдъхновявала множество технологични проекти от различни естество. Една от най-интересните концепции, над която работят учените е да създадат компютър, който имитира начина, по който функционира най-сложният орган в тялото ни. Eкип от невроинженери сега направиха важна стъпка напредв в реализирането на подобна идея с разработката на уникална по рода си система. Благодарение на нея учените могат да преведат мислите ни в разпознаваема реч.

 

За да постигнат този ефект невроинженерите създават специален алгоритъм с изкуствен интелект. Уникалният интерфейс включва и синтезатор на речта и е в състояние да трансформира сигналите от мозъчната активност в думи. Подобна технология би могла да намери редица приложения, сред които и смартфони, позволяващи да въвеждаме текст, директно с мислите си, съобщава Inverse. Целта на проекта е да доведе до създаването на система, която да улесни комуникацията на хора с различни заболявания. 

 

 

Tова е само първата важна крачка за превръщането на тази идея в реалност. Възможността да общуваме с някого само, чрез мислите си е изключително футуристична. Учените провеждат интересен експеримент, при който карат доброволци да чуват числата от 0 до 9. След това специфичната мозъчна активност при всяка една цифра се записва и се използва от невронна мрежа за възпроизвеждане на глас на съответните стойности. Тепърва предстоят още подобни тестове.

 

Още от Digital: Как човешкият мозък предвижда бъдещи събития