Джаджите с виртуална реалност предлагат допълнителни възможности за забавление, които не са налични в другите модерни технологии. Устройствата, които ни пренасят във VR среда са най-подходящи за гейминг, но тази иновация може да има много приложения. От доста време се работи над идеята как да се добави чувство за усещане и допир на обектите във виртуална реалност.

Създаването на подобна система ще предложи още по-впечатляващо изживяване на потребителите. Все още, обаче това е единствено концепция, с която се експериментира в лабораторни условия. Тази възможност привлича вниманието на учени от  King Abdullah University of Science and Technology, които вече разполагат с прототип на синтетична кожа от ново поколение.

Тестовете показват наличието на интересни характеристики на тъканта, която освен смарт функционалности е достатъчно здрава и разтеглива. Учените твърдят, че електронната кожа е подходяща да се следят ключови параметри на човешкото тяло. Това е подходящо за мониторинг на пациенти, дори и при нужда от транспортирането им с летателни апарати.

 

 

Друга любопитна особеност на електронната кожа е, че може да усеща обекти на разстояние от 20 сантиметра. Способността за реакция също е предимство на прототипа, тъй като може да го направи за по-малко от една десета в секундата. Все пак учените са най-доволни от факта, че тъканта може да се самовъзстановява за секунди в продължение на повече от 5000 пъти, съобщава Mirror.co.uk.

В идеални условия изкуствената кожа ще може да имитира функциите на истинската и да добави усещане за допир и температура в реално време. Предизвикателствата пред популяризирането на технологията са големи, но досегашните резултати са доста оптимистични.

Настоящият проект предлага алтернативно решение на традиционните слоеве от наноматериал, които се използват в индустрията, което е по-издръжливо, по-чувствително и по-гъвкаво.

 

 

 

Още от Digital: Изкуствена кожа ще ни позволи да усещаме ефекта на виртуална реалност