Вероятно знаете, че съдържанието в най-голямата онлайн енциклопедия се ъплоудва и редактира от множество доброволци по цял свят. Създателите на Wikipedia постоянно опитват да актуализират базата си с данни и да отстраняват неточности, за да ни бъдат максимално полезни. Екип от учени на MIT News предлагат алтернативно решение, което ще подобри качество на публикациите и ще ги направи още по-достоверни. Всъщност те създават софтуер с изкуствен интелект, чиято цел е да ъпдейтва изречения с остаряло съдържание в Wikipedia.

 

Самият алгоритъм е проектиран да извършва в реално време многобройни автоматизирани проверки на публикациите в Wikipedia. Учените допълват още, че софтуера използва система за генериране на текст, която "определя и заменя конкретна информация в изреченията на Wikipedia, като същевременно поддържа езика достатъчно разбираем". По този начин алгоритмите с изкуствен интелект има потенциала да замести стотици доброволци, с които работи Wikipedia в откриването на неточности и коригирането на публикациите, съобщава TheJakartaPost.

 

 

Въвеждането в експлоатация на подобна система има множество предимства, които не само ще спестят време, но и разходи за поддръжката на информацията в Wikipedia. Aлгоритмите с изкуствен интелект ще съпоставят изреченията от публикациите с предоставена им база данни, за да откриват остарели факти. Според учените софтуера е достатъчно добре трениран, за да създава граматически и смислово издържани изречения, по същия начин, както би ги написал човек. Системата може да бъде обучена да коригира и други типове текстови грешки в Wikipedia.

 

Още от Digital: 7 популярни уеб сайта, подобни на Wikipedia