Moдерните технологии улесняват всеки ден ежедневието и комуникацията ни с любимите хора, но и позволяват на много хора с увреждания да живеят пълноценно. Екип от учени и специалисти в сферата на неврологията работят над система с името BrainGate2, която е предназначена за потребителите, страдащи от парализа на крайниците. Концепцията предвижда да се използват множество електроди на повърхността, следящи активността на човешкия мозък.

 

Благодарение на тях трима доброволци, които са парализирани от врата надолу успяха да използват таблети, за да пишат  дълги текстове, да изпращат SMS съобщения, да сърфират в интернет и да стриймват музика. Системата използва уникален имплант, който е поставен върху двигателния кортекс - района на мозъка, който помага за контролиране на движението, информира Еngadget. Електродните решетки в импланта му позволяват да следи и анализира невронната активност на пациентите.

 

 

Информацията се изпраща до виртуален курсор на компютърна мишка, който е свързан към таблета. По този начин мислите на доброволците се трансформират в редица дигитални действия, като отваряне на уеб сайт или имейл. BrainGate2 е интересен проект и тепърва предстоят още тестове, за да може подобна технология да стане достъпна за всички, които нуждаещи се. Работи се над мобилно приложение с модифицирана виртуална клавиатура, което да улесни допълнително пациентите.

 

Още от Diigital: Учени от MIT разработват система с изкуствен интелект, за да лекуват рак