Гъвкавите батерии, или по-скоро липсата им, са една от основните пречки пред създаването на истински гъвкави устройства. Сегашните технологии не позволяват това, но учени от Китай са създали гъвкава батерия, която е доста по-безопасна, съобщава Engadget.

 

Сегашните батерии използват токсични електролити, които може да са опасни дори при допир. Те не са приложими в гъвкава батерия. За това учените са използвали доста по-безопасната солена вода в комеинация с натриев сулфат и смес, която се използва за отглеждане на колонии от клетки. Общата смес на гъвкавата батерия също е неподходяща за хора, но далеч по-малко опасна от химикалите в сегашните батерии.

 

Не е необходимо да се слагат множество защитни слоеве, както се прави с литиевите батерии. Това позволява създаването на гъвкави корпуси в най-различни форми. Учените са направили два варианта на батерията. Единият е бил по-голям, във формата на колан, а другият е бил нанотръба за съвсем малки устройства. Производителността на голямата батерия не е била повлияна дори след 100 сгъвания в най-различни ъгли. Батериите са все още прототипи и разботата по тях продължава.

 

Още от Digital: Може ли човешкото тяло да служи като батерия за мобилните ни устройства