Разработването на възобновяеми източници на енергия е сфера, която е обект на сериозни технологични иновации през последните години. Учените постоянно тестват и прилагат нови материали и производствени процеси в лабораторни условия, които тепърва ще навлизат в ежедневието ни.

Специалисти от Tel Aviv University също работят усилено над подобни технологии и дори са открили неизследван досега възобновяем източник на енергия. Експериментите им показват, че могат да генерират електричество, използвайки единствено вода и метал. 

Подобни концепции увеличават значително перспективата за създаване на батерии от нова генерация, които потенциално се захранват от влажността на въздуха. Това вече не е футуристична възможност, а съвсем реална идея демонстрирала своите качества след серия тестове проведени в лабораторни условия.  

Един от ръководителите на проекта е професор Колин Прайс, който допълва, че големия стремеж на учените е да се възползват максимално от натурално явление, което вече се среща в природата, а именно превръщането на водата в електричество, съобщава NewAtlas.

 

 

Toй даде за пример гръмотевичните бури, при които се генерират електрически импулси единствено от преминаването на водата през различните агрегатни състояния - водна пара, капчици и пръски вода, както и лед. Вероятно не знаете, но са нужни около 20 минути за една облачна структура да трансформира миниатюрни капчици до огромни електрически заряди и светкавици с дължина повече от километър в небето. 

Ключовият елемент от изследването е способността на водните молекули да зареждат метални повърхности, чрез силите на триене. Новият проект доразвива концепцията, демонстрирайки нагледно, че е възможно при някои метали да се генерира електричество единствено от влажността на въздуха, което е доста впечатляващо. 

Сухият въздух не генерира напрежение, но след като нивата на влажност надхвърлят 60% започнат да стартират процеси на генериране на електричество. Различните изолирани повърхности от метал ще натрупат различен заряд от водните пари в атмосферата. Предстоят още експерименти особено през горещия и влажен тропически сезон.

 

Още от Digital: Дъждът може да се превърне в ефективен източник на възобновяема енергия