Вероятно всеки от нас е притежавал часовник, който в определени ситуации избързва или в други работи по-бавно и това е технологически проблем, над който учените работят от много десетилетия в опита си да създадат най-точния модел. Преди 35 години изследовател с името Ханс Демелт работи над идеята за оптичен часовник, който се състои само от един йон и би могъл да бъде най-прецизното устройство създавано от човек досега. Неговата концепция включва използването на мощен лазер и досега никой не бе успявал да я използва, за да постигне точността, която той е предвидил. 

 

Сега, обаче група учени на Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) най-накрая го направиха в лицето на уникален часовник с името, който носи кодовото име 1E-18, информира Mashable. За да постигнат това те използват итербий, като тестовете им показват, че техния модел демонстрира със сто пъти по-голяма прецизност от най-точните часовници, които обикновено се създават от цезий, От своя страна те функционират с махало от атоми, чието движение се провокира от влиянието на микровълнова радиация и са отговорни за самото създаване на реалната дефиниция на секундата. 

 

Това е термин, изразява количеството време, което преминава през 9 192 631 770 цикъла на радиация, която се създава от самия часовник, което е причината за прецизността им. Устройството, което те създават има достатъчно усъвършенстван механизъм, който ще му позволи да не изостане с една секунда в продължение на поне няколко милиарди години. Екипът ще продължи да експериментира с използването на итербий, за да открият начини как да го използват в създаването на още по-прецизни ръчни часовници, които използваме в ежедневието си.

 

Вижте най-прецизният часовник няма да изостане 15 млрд. години