Mикровълновите фурни са технология, която използваме ежедневно от десетилетия. Предимствата на този тип уреди са многобройни, като същото може да се каже и за дискусиите за това колко са вредни. Въпрос на лични предпочитания е дали ще изберете удобствата на микровълновите или безопасността на други устройства. 

Екип от международни учени проведоха собствено изследване, чиито резултати публикуваха в AIP Advances. Основна цел на експериментите им е да се опрeдели как се справят микровълните при затопляне на течности, спрямо други популярни методи за тази цел. 

Всеки път, когато загрявате вода на котлона го правите, чрез конвекция. При тези процеси нагорещената течност от дъното на съда се придвижва нагоре. Постоянното циркулиране на водата позволява да се загрее равномерно цялото количество, след като премахнете течността от източника на топлина.

От учените обръщат внимание, че ситуацията при микровълновите фурни е съвсем различна, където се загрява корпуса на самата чаша. 

 

 

По този начин се увеличава температурата не само от долната част, но от всички страни едновременно. Отсъствието на елемента с циркuлища вода във вътрешността на чашата при този метод е причината почти винаги водата в горната част да бъде много по-топлина от тази на дъното, съобщава BGR.

Това е проблем, с който са се сблъсквали всички собственици на подобни електрически уреди. Изследването публикувано в AIP Advances също така води до създаването на стъклена чаша, която позволява течностите да се затоплят много по-равномерно, когато се нагряват в микровълнови фурни.

За да се постигне този ефект е използвана тънка сребърна обшивка върху ръба на чашата, която активно предотвратява прегряването на водата в горната част. Това позволява загряването да стане, чрез конвекция по същия начин, както го правим на печката.

Teстовете показват, че метода е достатъчно беопасен за ежедневна употреба, но е ограничен едниствено до течности, а не храни.

 

Още от Digital: Микровълновата фурна Juno може да охлади бутилка вино за три минути