Устройството представлява съвсем компактна лепенка, която се залепва на тялото на човек. В нея има миниатюрен електронен термометър и Bluetooth предавател, който прехвърля извлечената информация директно върху смартфон, посредством специален софтуер. Радиусът на свързване е до 50 метра. 

 

 

Първоначално учените от HealthNet към Национални технологични инициативи (НТИ) разработвали джаджата за употреба от родители, които при болно дете трябва да измерват температурата му на всеки 1-2 часа, като по този начин губят средно по 5-10 минути в момента. Още повече, създават неудобство на децата и ги будят нощем, което води до огромно количество стрес за цялото семейство. Така веднъж залепена, лепенката служи за многократна употреба и за постоянен мониторинг на температурата.

 

Предвид създалата се покрай COVID-19 ситуация обаче, дистанционният термометър се оказва много полезен за болни от вируса, отколкото за първоначалното си предназначение. Поставена върху заразно болен пациент, лепенката позволява на докторите да проследяват от разстояние температурата му докато е в карантина, без да се излагат на риск или да го оплитат в каквито и да е кабели. 

 

 

Това е и причината, устройството вероятно да се появи на бял свят по-рано от заявеният месец Септември 2020г. Както знаем, учени от целия свят правят всичко по силите си, за да може човечеството да пребори кризата с коронаворус.

 

Дистанционният термометър  ще може да работи 1 година без смяна на батерията, точно е и ще струва колкото стандартен инфрачервен термометър.

 

Прочетете още статията: Google Play вече показва броя на изтеглянията в резултатите от търсачката