Слушането на музика от смартфоните докато пресичате може да предизвика неочаквани проблеми, особено когато не се оглеждате на двете страни. Броят на подобни инциденти постоянно се увеличава в световен мащаб. Екип от учени на Columbia University работят над любопитна идея как да се справят с подобни ситуации. Новият им проект е свързан с разработването на смарт система, която включва използването на аудио слушалки, които предупреждават пешеходците за опасности на пътя, съобщава SlashGear.

 

 

Самото устройство е оборудвано с миниатюрни микрофони и използва усъвършенствани "Signal Processing" алгоритми, които позволят да се уловят в реално време звуци от приближаващи автомобили. В случай, че системата засече наличието на опасност автоматично изпраща звуков сигнал в слушалките и така информира потребителите. Този интересен проект вече е получил инвестиране в размер на повече от $1.2 млн. и е научна разработка на учените  от Columbia University от три години насам.

 

 

Работи се над идеята как системата предварително да засича автомобили още преди да се приближат в опасна близост. На този етап е необходим хардуера на смартфоните, за да се извършват изчисленията, но това ограничение се очаква да отпадне от финалната версия. Учените са започнали реални тестове по улиците на Ню Йорк, като се надяват скоро да привлекат интереса на частни компании, които да популяризирате технологията на пазара. Въпрос на време е да разберем кога ще можем да купим подобен продукт.

 

Още от Digital: Какво да направим ако аудио жака за слушалките не работи