Динамичният свят, в който живеем постоянно ни поставя в ситуации, когато сме заобиколени от множество звуци, генерирани от безбройни източници Независимо дали става въпрос за мобилните устройства, звука от двигателите на колите или музиката, която слушате изглежда невъзможно да ги избегнем. Moдерното ежедневие на практика превръща тишината в лукс, на който доста хора не обръщат внимание. Нов проект на Boston University oбещава да промени ситуацията. 

 

Екип от учени откриват странна форма, която е в състояние да блокира почти всички познати звуци. След серия от тестове в лабораторния условия накрая създават "акустичен метаматериал", който позволява да се справят над 94% от околните шумове. За да постигне този ефект иновативния материал отклонява посоката на на някои от звуковите вълни и ги връща към първоначалния им източник, съобщава DigitalTrends. Учените използват специализиран 3D принтер в създаването на материала.

 

 

Сегашните средства, които се прилагат за блокиране на околния шум са твърде големи като размери, което ги прави неподходящи в редица ситуации. Учените демонстрираха възможностите на своето откритие с поставянето на високоговорител в края на PVC тръба, срещу когото разполагат самия материал. След това се оказва, че техния продукт е блокирал ефективно 94% от звуците, което е напълно достатъчно, за да ги направи неуловими за човешкото ухо.

 

Още от Digital: Защо хората понякога чуват един и същ звук по-различен начин