Вече живеем в епоха на персонализирано здравеопазване, при което лечението е съобразено с индивидуалните нужди на всеки един човек. Благодарение на технологиите лекарите разполагат с разнообразни начини да наблюдавате от разстояние състоянието на своите пациенти. Инженери на американския стартъп Vitae Industries разработват нов 3D принтер, който има за цел да разшири допълнително тази полезна идея, предаде DigitalTrends.

 

Устройството се казва AutoCompounder 3D и ще позволи на фармацевтите по-лесно да произвеждат точната доза от лекарства, съобразно специфичните нужди на даден пациент. Идеята в случая е да се премахне нуждата от приема на няколко различни лекарства, а вместо това едно единствено хапче да съдържа всички медикаменти, които са необходими за лечението. Машината също така може три пъти по-бързо да направи дадено хапче.

 

 

В крайна сметка това би спестило време и ресурси за аптеките, но би улеснило значително самите пациенти. AutoCompounder 3D изисква фармацевтите само да въведат съответната доза и да го заредят с нужните лекарства и за около 10 мин. създава необходимото индивидуално хапче. Цената на 3D принтера е $5000, но създателите му се надяват финалната версия да се продава по-евтино. Първите публични демонстрации на устройството ще се проведат през 2018г.

 

Вижте четири медицински изобретения, които могат да спасят живота на милиони хора