Екип от учени на ETH Zurich проведоха впечатляващ проект в лабораторни условия, с който привличат вниманието ни. След серия от тестове успяват да създадат "изключително леко" блокче злато, което е с честота от 18 карата. Най-интересното е, че са използвали доста необичаен материал, а именно пластмаса. За да постигнат този ефект специалистите на ETH Zurich използват комбинация от протеинови влакна и полимерен латекс, съобщава Mirror.co.uk.

 

 

Тези съединения са използвани за конструирането на сложна матрица, в която вграждат тънки дискове от златни нанокристали. Крайният резултат е злато, което изглежда и има същия блясък като благородния метал. Въпреки това теглото е намалено драстично, заради употребата на алтернативни материали. Така например плътността на златото обикновено е 15g/cm3, но учените от ETH Zurich успяват най-накрая да редуцират тази стойност до едва 1.7g/cm3.

 

 

Учените също остават изненадани, че постигат същата честота, както и в конвенционалното злато. Според тях прототипа, който създават има всички химически свойства на пластмасата, но има металния блясък на истинският метал. Евентуалните приложения на подобен продукт биха били подходящи за използване в електронни устройства, за създаване на бижута и др. Тепърва ще се подобрява допълнително производствения процес на ETH Zurich.

 

 

Още от Digital: Учени създадоха двуизмерно злато, което е милион пъти по-тънко от човешки нокът