Учените от доста време експериментират с идеята да създадат интерфейс, който позволява да комуникираме с други хора, като използваме единствено мислите си. Така например вече можем да използваме електроенцефалограми (EEG), които записват електрическата активност на човешкия мозък. Друг инструмент използван за тази цел е т.нар. "транскраниална магнитнстимулация" (TMS). Това е обратен метод, при който може да се предава информация от външен източник към мозъка, съобщава technologyreview.

 

Екип от учени нa University of Washington успешно тестваха система, при която двама души се свързват и играят логическа задача с въпроси. Следвaщата стъпка от развитието на този метод е как да се позволи на други хора да се присъединят към този експеримент. Именно заради това учените създават първата по рода си "Brain-To-Brain" мрежа, която са кръстили с името BrainNet. Teстовете показват, че е възможно група от няколко души с мислите си да играят съвместна игра, която наподобява класическия Tetris.

 

 

Идеята на учените е да използват социалната мрежа като основа за разработване на компютърен интерфейс, който би позволил много хора в различни краища на света да работят над един проблем. Вместо стандартната комуникация, обаче те ще общуват посредством своите мозъци, свързани към същата мрежа. Тепърва предстоят още експерименти, за да се усъвършенства този метод и да предостави още по-разнообразни възможности за комуникация по този впечатляващ начин.

 

Още oт Digital: Как човешкият мозък предвижда бъдещи събития