Сложната структура на човешкия мозък продължава да е голяма загадка за учените по цял свят. Въпреки множеството им експерименти продължава да има доста въпросителни свързани с начина, по който този орган в тялото ни. Една от най-привлекателните концепции от научна гледна точка е да се разработи система, която позволява директна комуникация между мозъците на двама души. Екип от специалисти на MIT Technology Review също тестват подобни проекти, съобщава Engadget.

 

Учените всъщност успяват да създадат мозъчна мрежа, която включва трима доброволци и целта е да изпращат един на друг мисли, докато играят класическа игра на Tetris. Системата им функционира като анализира комбинация от електроенцефалограми, които записват електрическата активност и транскраниална магнитна стимулация за разпространение на информацията. На този етап е възможно само един човек да изпраща и приема сигнали в дадения момент. Предстоят още тестове.

 

 

В същото време другите двама участници в експерименти се опитват да изпратят мислите си до специален приемник, който да ги разбере и да премести съобразно тях фигура в играта на Tetris. За да го направят доброволците съсредоточават вниманието си върху  LED диоди, които модифицират мозъчните сигнали в различни честоти на светлината. Джаджата, която приема сигналите не само ги получава и обработва, но дори може да разбере когато човека се опитва да я заблуди или манипулира. 

 

Още от Digital: Как човешкият мозък предвижда бъдещи събития