Eкип от изследователи на MIT разкриха повече детайли за непознат досега метод за мониторинг на сънища. В основата на концепцията им са радио вълни, които се насочват към желания обект и реагират на промените в тялото. Информацията след това се връща към специален приемник, който анализира данните. Системата използва усъвършенстван алгоритъм с изкуствен интелект, която е в състояние да улови дори най-малкото движение и да го конвертира в полезна информация.

 

Новият метод следи различните етапи на съня, но също сърдечния ритъм и дишането. Учените са провели тестове с 25 доброволци при повече от 100 часа сън и отчитат над 80% точност в резултатите. Tова е приблизително същата стойност, както при електроенцефалограма, информира Engadget. Успоредно с това МIT разработват и устройство, което можете да се скрие във всеки един ъгъл в стаята и с безжични сигнали да следи не само качеството на сънищата, но и за други здравословни проблеми.

 

Системата използва много по-малко енергия от Wi-Fi и е достатъчно ефективна, за да се приложи в разнообразни места и ситуации. MIT смятат, че подобна техника би могла да е полезна не само на медицински институции, но и да бъде интегрирана към смарт джаджите, които се продават на пазара. Все пак ще е необходимо още време преди системата да е достатъчно усъвършенствана, за да се използва масово от потребителите, но първата крачка за постигането на тази цел вече е направена.

 

Вижте осем съвета за здравословен сън