Достъпът до питейна вода е проблем за много хора, който продължава да съществува в редица африкански държави. Модерните технологии предлагат различни решения, но винаги е възможно да се измисли нещо по-ефективно. Екип от изследователи на MIT например разработват умно устройство, което се отличава в уникалната способност да извлича годна за пиене вода от сухия въздух на пустинята. Ако се стигне до масовото производство подобен продукт ще отстрани проблема с недостига на вода за хиляди хора, които живеят в отдалечени и  горещи райони.

 

Голямото предимство на устройството, което създават от MIT e, че може да се приложи дори в най-сухите места на Земята, където има минимално количество влага, предаде Engadget. Самата джаджа използва нов вид материали, които са кръстени "Metal-Organic Frameworks" (МOFs) и се отличават с впечатляваща ефективност при извличането на питейна вода дори в най-екстремните условия. Тестовете показват оптимистични резултати дори под границата от 10% влажност, при която се провалят всички сегашни устройства, които се използва днес за тази цел.

 

 

Новата джаджа премахва и нуждата от използването на допълнителен източник на охлаждане, който обикновено консумира много енергия и се захранва изцяло от слънчевите лъчи. Самият дизайн е максимално опростен и не включва никакви движещите се компоненти, което ще улесни производството. Учените вече са провели редица експерименти в пустинни райони в Аризона и са доволни от постигнатите резултати. Тепърва ще се търсят начини как да се произвежда голямо количество питейна вода, тъй като засега джаджата извлича само милилитри питейна точност от въздушните пари.

 

 

Oще от Digital: Учени откриха как да използват графен, за да направят солената вода питейна